Onderhoudsadvies - stof

Onderhoudsadvies voor stoffen(textiel) meubels

Hoe onderhoud ik mijn stoffen bank?

Je koopt niet iedere dag een bank, dus deze wil je natuurlijk goed onderhouden! Een goed onderhouden bank blijft mooi en je hebt er veel meer plezier van.

Verschillende factoren hebben invloed op de levensduur en het uiterlijk van de bank, denk aan de intensiteit van het gebruik en hoe de bank onderhouden wordt. De kwaliteit van het stof is ook een belangrijk aspect. Baenks maakt alleen gebruik van kwalitatief hoogwaardige stofsoorten voor haar meubels, zodat jij jaren kan genieten van je bank, stoel of fauteuil.

onderhoudsadvies stof

Onderhoud van een stoffen bank

Er zijn verschillende stofsoorten, maar het onderhoud hiervan is exact hetzelfde. Hieronder staan de meest voorkomende stofsoorten:

 • Microleder
 • Microvezel
 • Ribstof Fijn geweven stof
 • Grof gewezen stof
 • Effen stof
 • Gemêleerde stof

Het onderhoud van een stoffen bank is eenvoudig, want de bank hoeft alleen maar gestofzuigd worden. Stofzuig de bank met een breed mondstuk om beschadiging aan de bank te voorkomen. Indien je de zuigkracht kan aanpassen, dan is het advies om de zuigkracht op minimaal te zetten. Als je de maximale zuigkracht gebruikt, dan is er een kans dat de stof beschadigd.

Heb je een nieuwe bank? Of heb je de bank net gereinigd? Spray de bank dan in met een vlek- en waterafstotende spray. Hierdoor is je stoffen bank vlekwerend, waterafstotend en blijft je bank veel langer mooi.

onderhoudsadvies stof

Heb je geknoeid op de bank of een vlek gemaakt? Vervelend! Als het vloeibaar is, dan kun je het beste de vlek deppen met een schone doek. Als het niet compleet vloeibaar is(yoghurt, pindakaas, kwark, etc.), dan kun je het beste een lepel gebruiken om het te verwijderen. Op die manier beschadig je de bank niet. Als je de vlek gedept hebt of verwijderd met een lepel, gebruik dan een speciale vlekkenspray voor stoffenmeubels. Deze speciale vlekkenspray is verkrijgbaar in 1 van onze winkels. Voor het gebruik van de vlekkenspray adviseren wij je om de gebruiksaanwijzing nauwkeurig te lezen.

Andere factoren die invloed hebben op de staat van de stoffen bank hebben wij voor je opgesomd.

Oppassen met:

 1. Kleding – Kleding kan kleur afgeven en dat geldt vooral voor donkere kleding en spijkerbroeken.
 2. Verwarming of andere warmtebronnen – Leer kan uitdrogen wanneer je meubel naast een verwarming of een andere warmtebron zet. Houd dus rekening met de positie van het meubel in jouw ruimte.
 3. Zon of daglicht – Wanneer de bank in direct zon- en/of daglicht staat, dan kan het meubel verkleuren en/of uitdrogen. Ook hier geldt dat je rekening moet houden met de positie van de bank.
 4. Huisdieren – Huisdieren kunnen het meubel beschadigen, daarom is het advies om het huisdier niet toe te laten op de bank.
 5. Hardnekkige en/of verkeerde onderhoudsmiddelen – Let goed op welke onderhoudsmiddelen je gebruikt voor jouw kostbare stoffen meubel. Wanneer je het verkeerde middel gebruikt kan dit leiden tot ongewenste schade.
 6. Kussens en plaids – Pilling wil je voorkomen, maar kussens en fleeceplaids veroorzaken pilling. Pas dus op met het gebruiken van kussens en plaids.

Mocht je bank erg beschadigd of vervuild zijn? Of ben je gewoon toe aan een nieuwe bank? Bekijk dan onze collectie banken!