Onderhoudsadvies - hout

Onderhoudsadvies design meubelen

Onderhoudsadvies voor houten design meubels

Hoe onderhoud ik mijn houten design meubels?

Houten design meubels hebben zorg en onderhoud nodig. Wanneer je goed voor je design meubels zorgt, dan zul je er langer plezier ervan hebben. Verschillende factoren hebben invloed op het uiterlijk en levensduur van jouw meubels. Baenks maakt alleen gebruik van kwalitatief hoogwaardig hout voor haar producten, zodat jij jarenlang kan genieten van je design tafel, design salontafel of design bijzettafel.

Onderhouden van houten meubels

Er zijn verschillende afwerkingen van houten meubels. Het onderhouden hiervan is per houtsoort en/of afwerking verschillend. Hoe de afwerking ook is, hout heeft enige bescherming nodig om het mooie karakter van dit natuurproduct te behouden. De meest voorkomende houtsoorten en afwerkingen hebben we voor je opgesomd:

 • Onbehandeld
 • Olielaag
 • Waslaag
 • Laklaag

Onderhoud van onbehandelde houten design meubelen

Onbehandelde houten meubels hebben de meest natuurlijke uitstraling. De natuurlijke uitstraling heeft wel een consequentie, want de meubels zijn niet beschermd door een olie- of laklaag. Hierdoor is het meubel gevoelig voor verschillende vlekken. Om de houten meubels netjes te houden adviseren wij houtzeep te gebruiken. Houtzeep reinigt en voedt de houten meubels en de kleur verandert nauwelijks. Houtzeep laat een beschermende laag achter na gebruik, dus de houten meubels zijn beter beschermd tegen externe factoren.

Als je de houten meubels wilt schoonmaken, dan kun het meubelstuk (plaatselijk) opschuren met schuurpapier(fijne korrel) of een schuursponsje. Het bovenste laagje wordt hierdoor eraf gehaald, waardoor de vlek verdwijnt. Het is niet mogelijk om de tafel met water/sopje schoon te maken, omdat het water/sop meteen in de tafel zal trekken. We raden aan om geen schoonmaakmiddelen of chemicaliën te gebruiken.

Onderhoud van houten design meubels met een olielaag

Houten meubels met een olielaag zijn in zekere zin redelijk beschermd tegen invloeden van buitenaf. Je zult niet snel kringen of vlekken op het meubel krijgen. Het meubel kan je goed onderhouden met natuurlijke olie.

Schoonmaken kan eenvoudig met een lichtvochtige zachte doek. We raden aan om geen schoonmaakmiddelen of chemicaliën te gebruiken.

Onderhoud van houten meubels met een laklaag
Meubels met een laklaag hebben de beste bescherming van alle afwerkingen. Van vlekken en kringen zal je nauwelijks last hebben. Gelakte meubelen zijn makkelijk schoon te maken met een licht vochtige en zachte doek. We raden aan om geen vloeibare zepen te gebruiken, omdat hierdoor de tafel vettig wordt.

10 tips om de levensduur van houten meubels te verlengen:

 1. Voorzie decoratie die op jouw design meubel staan met viltjes om krassen te voorkomen.
 2. Maak gebruik van onderzetters voor glazen, pannen, theepotten, etc., want zo voorkom je kringen en vlekken.
 3. Verplaats decoratie met enige regelmaat om verkleuringen op jouw meubel te voorkomen.
 4. Probeer een onderhoudsmiddel eerst op een onopvallende plek. Zo kun je zien wat het resultaat zal zijn.
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Een goede luchtvochtigheid is rond de 60%.
 6. Zet het design meubel niet in een directe omgeving van een airco.
 7. Zet het design meubel ook niet te dicht bij warmtebronnen of direct zonlicht.
 8. Zet het design meubel niet dicht bij warmtebronnen zoals radiator, kachel, haard of direct zonlicht.
 9. Bij het morsen van vloeistof dient dit z.s.m. afgenomen te worden met een droge doek of tissue.
 10. Let op bij het schrijven op je meubel, dit kan namelijk doordrukken. Zorg daarom dat je altijd een onderlegger o.i.d. gebruikt.
>

Look here for our collection fashionable furniture!